473

3

Finanțări

Primarii din R. Moldova, instruiți de experții români

Sambata, 24 Octombrie 2020

Instruire:

Fonduri
Europene

Beneficiari:

40 de edili
și reprezentanți

Locație:

Anenii Noi
Moldova

Primarii din Republica Moldova, instruiți de experții români cum să elaboreze proiecte de atragere a fondurilor europene Proiectele europene, explicate pe înțelesul primarilor din raionul Anenii Noi, Republica Moldova. Asociația ”ASTRA-Anenii Noi”, în cadrul Școlii succesului european, a organizat un training de instruire privind scrierea proiectelor cu finanţare europeană. Astfel, peste 40 de edili, directori de instituţii de învăţământ, reprezentanți ai sectorului asociativ şi specialişti ai consiliului raional din Anenii Noi au deprins practici și abilități de identificare, elaborare de concept și scriere a proiectelor pentru obținerea finanțărilor din partea Uniunii Europene.

Expertul din Vaslui, România, Ion Negară a prezentat noțiuni generale privind proiectele cu finanțare europeană, dar și informații despre runda a doua de finanțare în cadrul programul de finanţare transfrontalieră, care urmează să fie lansată până la finele anului 2020, destinat proiectelor comune ale comunităţilor din România şi Republica Moldova. 

Potrivit expertului din România, Ion Negară, asemenea instruiri sunt necesare, mai cu seamă pentru putea ghida autoritățile publice locale, dar și alți factori din raion în materie de identificare și elaborare a proiectelor fezabile și în concordanță cu cerințele donatorilor europeni.

ION NEGARĂ, EXPERT, VASLUI, ROMÂNIA

Ce ar trebui să cunoască primarii din Anenii Noi, dar și din întreg raionul, cu atât mai mult, ar trebui să-și cristalizeze o idee de proiect, în funcție de necesitățile locale, în funcție de planul de dezvoltare locală, în funcție de strategia locală de dezvoltare. Cel mai important este ca acești edili să aibă pus pe hârtie deja un proiect. Având ceva schițat, deja o poți plasa în proiect, în linia de finanțare, în activitățile corecte. Recunosc, scrierea proiectelor este un lucru miticulos, care începe după ce s-a cristalizat ideea și se termină, practic, după finalizarea proiectului. Este un proces laborios, unul complicat. 

România Mea: Pe ce ar trebui să se focuseze primarii din Anenii Noi, dar și de pe teritoriul Republicii Moldova, ca să atragă investiții europene, românești? 

ION NEGARĂ: Ei trebuie să se axeze, în primul rând, pe nevoile stringente, cum ar fi: apeduct, canalizare, reparația drumurilor etc.  

Primarii din mai multe localități din raionul Anenii Noi susțin că pentru a dezvolta comunitatea din care vin trebuie să se plieze la cerințele europene și astfel, aplicarea la un proiect european este ca o gură de aer pentru locuitorii zonelor pe care le reprezintă.

Considerați necesară o platformă de promovare editorială pozitivă precum România Mea?

83

voturi

VICTOR GORIN, PRIMARUL COMUNEI BOTNĂREȘTI, ANENII NOI:

Condițiile se limitează, până la urmă, la impact. Iar acest impact se rezumă la localitățile mari. Cu sprijinul UE ne-am dori extrem de mult să implementăm o serie de proiecte, dar acum noi ne dorim să dezvoltăm sistemul de canalizare.

ADRIAN DRĂGUȚAN, PRIMARUL SATULUI COBUSCA NOUĂ, ANENII NOI:

Bineînțeles, primordial pentru orice localitate este infrastructura localității. Problema cu care ne confruntăm în acest moment este legată de apeduct și canalizare. 

REPORTER România Mea: Cât de important vi se pare că, iată Uniunea Europeană decide să investească în localitățile din Republica Moldova?

ADRIAN DRĂGUȚAN, PRIMARUL SATULUI COBUSCA NOUĂ, ANENII NOI: 

Este un beneficiu foarte mare, pentru că până la urmă beneficiarii sunt direct locuitorii din comunele noastre. Adică, banii europeni nu sunt oferiți autorităților centrale, după care acestea să decidă dacă ne dau nouă și dacă da, atunci ce sumă. Este benefic, că toate investițiile care vin de la Uniunea Europeană să vină direct către cetățean.

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost descrise activităţile eligibile pe toate priorităţile supuse finanțărilor din partea Uniunii Europene. 

Activitatea de instruire a fost organizată în parteneriat cu asociaţia „Pro Basarabia şi Bucovina” din Huşi, condusă de preşedinte Ştefan Plugaru.

Guțu Vitalie

Jurnalist Senior

Guțu Vitalie
Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970