697

2

Proiect

O nouă grădiniță din Moldova, inaugurată cu ajutorul României

Marti, 26 Ianuarie 2021

Băcioi

Municipiul
Chișinău

2016-2021

Grădinița 140
Băcioi

3 M. LEI

Guvernul
României

O nouă grădiniță de pe teritoriul Republicii Moldova, renovată cu ajutorul statului român, și-a redeschis larg porțile. Vorbim despre instituția preșcolară din comuna Băcioi, municipiul Chișinău.

Lucrările de reparație a grădiniței nr. 140 din Băcioi au fost realizate din banii municipalității și ai Guvernului României, care a oferit trei milioane de lei. 

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, prezent la eveniment, a precizat că acțiunea „este parte a unui program amplu care a cuprins aproape o mie de grădinițe din Republica Moldova”. 

DANIEL IONIȚĂ, ambasadorul României în Republica Moldova

„Este un excelent prilej de a sublinia faptul că Guvernul României a fost, este și va fi întotdeauna alături de cetățenii Republicii Moldova. Guvernul României susține fără rezerve parcursul european al Republicii Moldova, singurul pe care-l considerăm noi că poate să aducă stabilitate, bunăstare, prosperitate și un viitor mai bun pentru absolut toți cetățenii”.

Considerați necesară o platformă de promovare editorială pozitivă precum România Mea?

83

voturi

Astfel, instituția preșcolară din comuna Băcioi, municipiul Chișinău, a fost selectată ca beneficiar al Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României în anul 2016 pentru instituţiile preşcolare cu suma totală de trei milioane de lei. 

Din acești bani, peste 800 de mii de lei au fost direcționate pentru dotarea cu mobilier, echipament de uz casnic pentru bucătărie și spălătorie, echipament tehnico- industrial pentru bucătărie, inventar sportiv. Banii care nu au fost cheltuiți, în sumă de peste două milioane de lei, au fost alocați pentru construcția grădiniței de copii din satul Brăila, comuna Băcioi. 

Potrivit primarului general al Chișinăului, Ion Ceban, grădinița nr.140 din Băcioi a fost închisă în anul 1994, iar copiii cu vârsta mai mică de șapte ani erau nevoiți să meargă la instituțiile preșcolare din Chișinău.

Renovările au început în anul 2012, iar de atunci au fost realizate lucrări de schimbare a acoperișului, blocului alimentar, dar și a fațadelor, pavilioane și terenuri de joacă. O parte din lucrări au fost acoperite și din bugetul Primăriei Chișinău. Doar în anul 2020, au fost alocate 1,6 milioane de lei.

Grădiniţa de copii nr. 140 din satul Băcioi este frecventată de 160 copii (2-6 ani) repartizați în 7 grupe şi 41 cadre didactice şi personal auxiliar.

Guțu Vitalie

Jurnalist Senior

Guțu Vitalie
Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970