451

1

Suport

Construcția acoperișului Grădiniței Ghiocel

Duminica, 25 Octombrie 2020

Valoare:

100.000
RON

Beneficiar:

Cimișeni
Moldova

Susținător:

Bascov (AG)
România

Relația bilaterală cu Republica Moldova reprezintă o prioritate pentru politica externă a României, fiind bazată pe comunitatea de limbă, istorie și cultură și fundamentată pe Parteneriatul Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

În mod consecvent, acțiunile României au fost îndreptate către susținerea reformelor necesare avansării parcursului european al Republicii Moldova și asigurarea unei dezvoltări democratice, economice și sociale în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

În condițiile importanței deosebite pe care România o acordă relației bilaterale, numeroase instituții ale statului român de la nivel central și local au fost și sunt implicate în acțiuni de sprijin pentru Republica Moldova. Dată fiind cantitatea semnificativă a proiectelor derulate de instituțiile românești în Republica Moldova, MAE nu deține în acest moment o bază de date centralizată care să conțină toate detaliile sprijinului (financiar, material și profesional) oferit de România.

Printre cele mai importante exemple de susținere acordată de România Republicii Moldova în decursul timpului menționăm împrumutul nerambursabil oferit prin Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind programul de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat în anul 2010 și aflat, în prezent, în faza de implementare, după ce perioada de aplicabilitate a acestuia a fost prelungită succesiv prin cinci protocoale adiționale. Acest împrumut a finanțat proiecte esențiale pentru cetățenii Republicii Moldova, precum reabilitarea și modernizarea unui număr semnificativ de grădinițe, după cum urmează:

- Tranșele I și II – 23 milioane euro – 845 grădinițe beneficiare;

- Tranșa III – 3 milioane de euro – 89 grădinițe beneficiare;

- Tranșa IV – 3 milioane de euro.

În plus față de acest împrumut nerambursabil, România a mai oferit Republicii Moldova și un împrumut rambursabil de 150 de milioane de euro în baza unui Acord semnat la Chișinău, la 7 octombrie 2015.

Totodată, Guvernul României a donat, în 2014 și 2017, 196 de microbuze școlilor din toate raioanele Republicii Moldova, destinate exclusiv transportului elevilor.

În același timp, Ministerul Educației Naționale a oferit în mod constant burse pentru cetățenii din Republica Moldova care studiază în România.

De asemenea, Republica Moldova continuă să fie principalul beneficiar al asistenței pentru dezvoltare oferite de România prin RoAid.

Proiectele de cooperare sectorială, în special cele strategice, contribuie la conectarea Republicii Moldova cu spațiul Uniunii Europene prin România și la îmbunătățirea nivelului de trai pentru toți cetățenii săi. În acest sens, menționăm că la finalul lunii iulie 2020 a fost finalizat, de către compania românească Transgaz, gazoductul strategic Iași - Ungheni - Chișinău. Acesta conectează piața de gaze naturale din Republica Moldova cu cea europeană, prin România, oferind, în același timp, o sursă alternativă de gaze naturale pentru Republica Moldova, esențială în vederea asigurării securității energetice a acesteia.

În cursul acestui an, în contextul pandemiei Covid-19, România a oferit un sprijin consistent pentru gestionarea crizei în Republica Moldova, demonstrând angajamentul Guvernului României de a furniza asistență în beneficiul direct al cetățenilor acesteia. Astfel, în luna aprilie 2020, România a trimis o echipă medicală formată din 52 de persoane, dintre care 41 medici și asistente. Împreună cu această echipă medicală au fost trimise și echipamente medicale. Totodată, la data de 30 aprilie 2020, Guvernul României a suplimentat bugetul Ministerului Sănătății cu 16,5 milioane de lei, sumă care a fost folosită ca ajutor umanitar pentru Republica Moldova.

Considerați necesară o platformă de promovare editorială pozitivă precum România Mea?

83

voturi

România Mea

România Mea
Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970