1221

34

Modern

Condiții europene la grădinița nr. 3 din comuna Sipoteni

Miercuri, 28 Octombrie 2020

Beneficiari:

800 Copii
Moldova

Locație:

Sipoteni
Călărași, Moldova

Suport:

12 M RON
Guv. României

Condiții europene la grădinița nr. 3 din comuna Sipoteni, raionul Călărași. Bucurie asigurată de frații români. Aproape trei decenii comuna Sipoteni – localitate aflată la aproximativ de 40 km de Chișinau - a dus lipsă de o instituție preșcolară ca la carte. Copiii din localitate mergeau la o gradiniță improvizată, iar pe timp de iarnă mulți dintre ei nici nu frecventau instituția, pentru că părinții lor aveau temerea că micuții se vor îmbolnăvi din cauza condițiilor nefavorabile lăsate de moștenirea sovietică. În plus, aproape 800 de copii erau în lista de așteptare pentru un loc la grădiniță, dar nimeni nu putea să le asigure acest lucru, din cauza incapacității infrastructurii.

Acum copiii din satul Sipoteni, raionul Călărași, au o grădiniță modernă și confortabilă. Exact ca-n Europa, cum spun localnicii. Instituția preșcolară a fost renovată în cadrul „Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru instituţiile preşcolare din Republica Moldova”, gestionat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova.

VASILE RAȚĂ, primarul comunei Sipoteni, raionul Călărași:

Prin implementarea unor asemenea proiecte, încercăm să aducem oamenilor de aici condițiile de trai benefice lor. Nouă ni s-a reușit, pe parcursul anilor, să atragem un șir de investiții străine ca să îmbunătățim calitatea de deservire a populației. Aici m-aș referi la proiectul redeschiderea grădiniței – un proiect care era foarte și foarte mult dorit pentru toată localitatea noastră. Deoarece, comuna noastră este una tânără. Avem tineri care doresc să rămână aici. În primele luni ale primului meu mandat de primar se simțea o necesitate stringentă de a avea o grădiniță modernă. Activau doar două grupe într-o grdăiniță improvizată, în timp ce aproape 800 de copii stăteau în rând la grădiniță. Aici aș menționa aportul Guvernului României prin intermediul căruia am reușit să realizăm acest proiect – să deschidem o grădiniță extrem de frumoasă, cu adevărate condiții ca-n Europa. Sunt sigur că pe teritoriul Republicii Moldova asemenea grădinițe ca a noastră sunt foarte puține.

Prin implementarea unor asemenea proiecte, încercăm să aducem oamenilor de aici condițiile de trai benefice lor.

Totul începea în anul 2014, când prin intermediul acestui proiect pentru renovarea grădiniței din Sipoteni s-au alocat peste nouă milioane de lei. Lucrările de reparație la grădinița nr. 3 din Sipoteni, raionul Călărași, au durat aproape 4 ani de zile. 

În tot acest timp, aici au fost efectuate lucrări de reparație capitală a acoperișului, au fost instalate uși şi ferestre noi, au fost efectuate lucrări de reparaţie pe interior şi exterior (inclusiv termoizolarea clădirii), a fost montat un nou sistem de încălzire, dar şi sistemul de apă și canalizare. Din mijloacele financiare alocate pentru renovarea grădiniței, a fost construit un drum de acces spre instituția preșcolară, care măsoară 280 de metri.

VASILE RAȚĂ, primarul comunei Sipoteni, raionul Călărași:

Investițiile din partea Guvernului României și din partea Consiliului Județean Prahova au fost în total aproximativ 12 milioane de lei. În afară de această sumă, au fost alocate mijloace financiare și de la bugetul local. Consiliul Raional Călărași ne-a ajutat cu acoperirea unor cheltuieli. Per total, pentru renovarea acestei grădinițe s-au cheltuit în jur de 15-16 milioane de lei. Acolo s-a făcut tot, începând de la infrastructură: apă, canalizare, gaz, iluminat, cazangerie, condiții, mobilier modern – tot ce este necesar pentru buna activitate a educatorilor și a angajaților din această grădiniță, cât și a copiilor.

Investițiile din partea Guvernului României și din partea Consiliului Județean Prahova au fost în total aproximativ 12 milioane de lei.

Considerați necesară o platformă de promovare editorială pozitivă precum România Mea?

83

voturi

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. Astfel, din grantul oferit de România au fost renovate 933 de instituții preșcolare din Republica Moldova. Beneficiari ai programului sunt peste 200 de mii de persoane – copii, părinți și cadre didactice.

Resursele financiare oferite de Guvernul României sunt utilizate pentru: reparații capitale ale clădirilor, schimbarea acoperișului, a sistemelor de încălzire, a rețelelor electrice, amenajarea terenurilor de joacă, schimbarea ferestrelor și ușilor, izolarea termică a pereților exteriori, construcția sistemelor de aprovizionare cu apă a grădinițelor și a sistemelor de canalizare, amenajarea grupurilor sanitare, dotarea cu echipament, mobilier etc.

Guțu Vitalie

Jurnalist Senior

Guțu Vitalie
Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970