767

9

Interviu

Statul român este ospitalier și primitor

Marti, 16 Martie 2021

Legătura

România
R. Moldova

România

Țară
Europeană

Un jurnalist

Ansamblu
de calități

Nina Stratulat: O tânără basarabeancă, 22 de ani, originară din Telenești, Republica Moldova. Studentă la Facultatea de Litere, specialitatea Jurnalism din cadrul Universității ,,Dunărea de Jos” din Galați. Moderatoare la o emisiune televizată pentru copii ,,Lumea Piticilor” și reporter la Express TV Galați-Brăila.

ROMÂNIA MEA: Studiezi la Universitatea ,,Dunărea de Jos” din Galați, cu ce asociezi jurnalismul?

Nina Stratulat: În principiu, aș putea asocia jurnalismul cu o poveste, unde protagonistul acesteia este reporterul. Tot el, este cel care are o muncă colosală de îndeplinit, adică e în căutarea ineditului, senzaționalului și nu în ultimul rând, al adevărului. Și cum fiecare poveste are un happy end, metaforic vorbind, eroul trece prin foc și sabie pentru a pătrunde în lumea necunoscutului. Acesta obține

informațiile necesare, care ulterior sunt transformate în materiale jurnalistice de valoare.

ROMÂNIA MEA: Ce oportunități oferă statul român, basarabenilor care își continuă studiile în România?

Nina Stratulat: Statul român este ospitalier și primitor. Ba mai mult, aș putea spune că acesta își ia rolul de părinte al tuturor studenților ce își fac studiile aici, într-o țară europeană. Iubitorii de carte sunt așteptați și cazați în cele mai bune cămine din campusurile studențești. Pentru succese remarcabile la învățătură, aceștia sunt remunerați cu burse în valoare de 300 și 800 de roni. Pe lângă toate acestea, cei care vor să evadeze în orașele necunoscute ale României beneficiază de gratuitate la transportul feroviar spre orice colț al țării. Durează doar câteva ore ca să fii acolo unde ți-ai dorit toată viața.

ROMÂNIA MEA: Ce înseamnă să fii student și care sunt obligațiile, atunci când îți faci studiile într-o țară europeană?

Nina Stratulat: Cred că nu mi-ar ajunge cuvinte ca să explic ce înseamnă să fii student. După mine, e cea mai frumoasă perioadă pe care am trăit-o vreodată. E practic un prag sau mai bine zis o barieră care delimitează două extremități. Cumva te aruncă într-o lume a necunoscutului, deși ești curios, faci pași mici și nesiguri. Iar în scurt timp ajungi să înțelegi că tot ce ai învățat la teorie, unde profesor era mama, pui în practică de unul singur. Studentul are o singură obligație, aceea de a învăța. Pentru că o țară europeană are responsabilitatea și menirea de a forma profesioniși, oameni care au posibilitatea de a schimba lumea.

ROMÂNIA MEA: În 3 fraze, astăzi, cine este Nina Stratulat?

Nina Stratulat: O tânără basarabeancă, 22 de ani, originară din Telenești, Republica Moldova. Studentă la Facultatea de Litere, specialitatea  Jurnalism din cadrul Universității ,,Dunărea de Jos” din Galați. Moderatoare la o emisiune televizată pentru copii ,,Lumea Piticilor” și reporter la Express TV Galați-Brăila.

ROMÂNIA MEA: Cum a fost perioada de adaptare, ce dificultăți ai întâmpinat?

Nina Stratulat: Dacă stau să mă gândesc bine, atunci mi-a luat cam două săptămâni să mă acomodez, deci, repede mi-am găsit locul, simțeam că e al meu. Cel mai greu a fost...DORUL, în timp acesta s-a transformat într-o ,,boală incurabilă ” pentru mine, care și-a pus amprenta direct pe suflet. Deși ne auzim des la telefon, îmbrățișările, căldura și dragostea celor dragi, nu ajunge la câteva sute de km…sau poate o fi ceva nu în regulă cu actele la frontieră?! Dar… ce să mai zic de cei care și-au luat zborul spre alte continente?!

ROMÂNIA MEA: Dacă ai sta acum în gară, așteptând ruta Chișinău-Galați, ce i-ai spune Ninei?

Nina Stratulat: I-aș spune că fiecare om a venit pe pământ cu un anumit scop, iar mai devreme sau mai târziu acesta este obligat să lupte până-n pânzele albe pentru a-l atinge. Iar ea, dacă e determinată trebuie să nu facă altceva, decât să să-și urmeze calea. Unii oameni spun că visurile sunt imposibile, actualmente rămân depozitate undeva în timp. Însă eu sunt sigură că omul este cel care își depășește propriile așteptări și este mai puternic decât ar fi crezut. E nevoie doar de muncă, perseverență și curaj, de restul are grijă Dumnezeu.

ROMÂNIA MEA: Viața studențească în România, între promisiune și realitate, cum ai descrie-o?

Nina Stratulat: De ani buni, viața studențească în România prinde contur roz. Pentru că beneficiile și oportunitățile pe care le au studenții sunt reale, nu doar notate de o coală de hârtie. Studentul se bucură în totalmente de ceea ce i s-a pus la dispoziție. Probabil ăsta e și motivul pentru care mulți tineri își împachetează bagajul și merg într-o țară europeană în care își dezvoltă capacitățile și aptitudinile.

Considerați necesară o platformă de promovare editorială pozitivă precum România Mea?

83

voturi

ROMÂNIA MEA: Ești prezentatoare TV la Etv Galați-Brăila, care ar fi top 3 calități ale unui jurnalist?

Nina Stratulat: Un jurnalist adevărat trebuie să dețină un întreg ansamblu de calități. Însă printre cele mai vizibile sunt echidistanța, verticalitatea și imparțialitatea. Dacă stăpânești bine aceste trei calități, succesul îți va surâde la orice colț, iar într-un final te poți considera un nume sonor al societății.

ROMÂNIA MEA: Care a fost parcursul tău de pe băncile facultății la a fi parte a unei echipe TV din România?

Nina Stratulat: Totul s-a întâmplat în luna noiembrie a anului 2019, atunci eram primul an la facultate. Tocmai se desfășura una dintre conferințele istorice la ,,Lapidarium” (muzeu de istorie), iar patronul televiziunii care este și profesorul meu m-a anunțat că Express-ul este în căutarea unei moderatoare pentru o emisiune ce era destinată copiilor. Dat fiind faptul că mai avusem tangențe cu mass-media și un an de jurnalism la Chișinău, l-a făcut să creadă că aș fi interesată și că mi-ar reuși. Pe cât de mare era entuziasmul, în egală măsură îmi era și frică că nu mă voi descurca. Într-un final mi-am zis în sinea mea că totuși trebuie să merg să dau probe și dacă o fi să iau eu locul ăla, bine, dacă nu, mai acumulez experiență. Câteva zile mai târziu am dat probe de text, dicție și imagine. Ulterior,  fusesem evaluată de către toată echipa și anunțată că trebuie să începem filmările pentru prima emisiune care era o ediție specială de Crăciun. Și da, în acel an Moșul pregătise pentru mine cel mai frumos cadou.

ROMÂNIA MEA: Care ar fi 3 ,,reguli de aur” pentru un jurnalist începător?

Nina Stratulat: Un jurnalist începător trebuie să țină cont de anumite reguli pentru a deveni un profesionist în domeniu:

Să nu facă abatere de la deontologia jurnalismului;

Să citească cât mai multă literatură;

Un jurnalist trebuie să știe să fie… medic, profesor,  politician.

ROMÂNIA MEA: Fata din ianuarie, Nina, unde se vede peste 7 ani?

Nina Stratulat: În această perioadă multe se vor schimba. Voi ajunge să cunosc oameni noi, voi progresa în domeniu și de toate acestea mă voi bucura împreună cu cei dragi. Mi-aș dori foarte mult să fiu una dintre prezentatoarele de știri de la Pro TV București sau Digi 24, aici cred că soarta îmi va face alegerea. Mă văd într-un studio unde luminile reflectoarelor îmi luminează chipul care obosit, dar dornic de muncă, își pregătește textul pentru a anunța în fața camerelor cele mai importante evenimente ale zilei. Mă văd o femeie puternică, independentă și recunoscătoare destinului pentru ceea ce am reușit să construiesc, datorită oamenilor care au crezut în mine și au fost umărul meu de sprijin.

Tugarev Laura

Jurnalist Senior

Tugarev Laura
Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970