932

2

Actual

Expoziție caligrafie din era lui Ștefan cel Mare

Marti, 26 Ianuarie 2021

2021

Chișinău
Moldova

R. Moldova

Biblioteca
Națională

R. Moldova

Agenția Națională
a Arhivelor

O expoziție de excepție a fost inaugurată la Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Este vorba despre „Arta scrisului de mână” – o compilație de documente și hrisoave originale din secolele XVI-XX. Actele istorice scrise de mână pe pergament sunt din epoca lui Ștefan cel Mare.

Potrivit Elenei Pintilei, directoare a Bibliotecii Naționale, evenimentul este unul educativ și reunește, pentru prima dată, adevărate opere de artă realizate de caligrafi medievali, care se păstrează în colecțiile de patrimoniu ale Bibliotecii Naționale și în colecțiile Agenției Naționale a Arhivelor.

Elena Frumosu, directoare a Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova, a relatat că sunt expuse hrisoave domnești, documente de familie, zapise. Sunt documente întocmite după 1858 cu grafie latină. Documentele sunt de o valoare inestimabilă și au nevoie de restaurare. În context, Elena Frumosu a făcut un apel la persoanele care ar putea să acorde ajutor la restaurarea acestor documente.

Conceptul expoziției a venit de la ideea de a pune în valoare diferite tipuri de scrieri care au marcat istoria cărții, în general, și stilurile care s-au regăsit și în arealul românesc, a precizat șefa Serviciului Carte Veche și Rară de la BNRM, Veronica Cosovan. A fost expusă o reproducere a primului alfabet– alfabetul fenician. Majoritatea documentelor expuse sunt scrise cu alfabet chirilic, care a avut o mare răspândire în spațiul românesc.

Considerați necesară o platformă de promovare editorială pozitivă precum România Mea?

83

voturi

Vernisajul adună circa 70 de documente, care reprezintă diverse stiluri de scriere precum: greacă, chineză, arabă, chirilică, latină, ebraică și armeană, documentele datând din 1479 – cea mai veche scriere și până în zilele noastre.

Expoziția „Arta scrisului de mână” poate fi admirată până în luna iunie 2021.

Guțu Vitalie

Jurnalist Senior

Guțu Vitalie

Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970