623

30

Actual

Unirea cu patria-mamă România

Luni, 7 Decembrie 2020

ACTUAL:

Alegerile
Parlamentare

Data:

6 decembrie
2020

Locație:

București
România

Unirea cu patria-mamă România sau sistem de sănătate ca în Europa. Sunt așteptările românilor basarabeni de la viitorii deputați și senatori de la București Unirea cu țara mamă – România, salarii mai bune, un trai civilizat sau sistem de sănătate european. Sunt doar câteva dintre speranțele de la votul de astăzi venit din partea românilor basarabeni, care în ciuda frigului de afară și a normelor impuse de perioada pandemică provocată de COVID-19, au stat ore în șir la cozi, care s-au întins pe câteva zeci de metri în fața secțiilor de votare destinate cetățenilor Republicii Moldova care dețin cetățenia României.

Rândurile imense din fața secțiilor de votare s-au format încă de la primele ore ale dimineții. Oamenii cu care am reușit să discut astăzi spun că nu le este frică de COVID-19, pentru că respectă toate normele: poartă mască de protecție, mănuși și păstrează distanța fizică, important este ca să reușească să-și exercite dreptul de vot. 

Ne dorim de la noul Parlament al României să fie bine. Să activeze în armonie și să aibă grijă de poporul român de pretutindeni.

Ne-am dori să fie mai multă libertate, mai multă pace și să nu uite de românii din Basarabia.

Pentru alegere pentru cele două camere ale Legislativului de la București, pe teritoriul Republicii Moldova au fost organizate 30 de secţii de votare. Procesul de vot a început la ora 07:00 şi se va încheia la ora 21:00, cu posibilitatea de prelungire, dacă va fi cazul. Alegătorii care la ora 21:00 se află în interiorul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara secţiei de votare, pot vota până la ora 23:59.

În total, în diasporă au fost organizate 748 de secţii de votare, cu 331 mai mult decât la alegerile parlamentare din 2016. Numărul total de cetăţeni români cu domiciliul în străinătate cu drept de vot e de peste 740 de mii.

Unica soluție care ne poate scoate din dezmățul ce are loc pe teritoriul Republicii Moldova este unirea cu patria-mamă, România. Doar așa ne poate duce la prosperare.

Nici frigul de afară nu ne oprește să ne exercităm dreptul de vot. Stăm că suntem conștienți. Eu, de exemplu, am venit prin votul meu de azi să-i mulțumesc persoanei care mi-a oferit în anul 2000 cetățenia României.

Am venit să-mi dau votul pentru România Mare și pentru unire.

În același timp, Mnisterul român de Externe reaminteşte că a pus la dispoziţia alegătorilor români din străinătate Ghidul alegătorului român la secţiile de votare din străinătate, ce conţine informaţii privind condiţiile de exercitare a dreptului de vot la secţie, documentele necesare votării, procedura de votare, orarul secţiilor de votare şi măsurile specifice de siguranţă sanitară adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, precum şi o rubrică de Întrebări frecvente, care oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de cetăţenii români din afara graniţelor ţării cu privire la exercitarea dreptului de vot la secţie.

Guțu Vitalie

Jurnalist Senior

Guțu Vitalie
Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970