548

2

Unitate

R. Moldova și România reintră într-o interacțiune frățească și de suflet

Marti, 29 Decembrie 2020

Chișinău

Republica
Moldova

K. Iohannis

Președintele
României

M. Sandu

Președintele
R. Moldova

Frații la nevoie se cunosc. România și de această dată vine în ajutorul Republicii Moldova. Astfel, statul român va livra, în următoarea perioadă, 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 pentru Republica Moldova. Despre acest lucru a declarat în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele României, Klaus Iohannis, care a efectuat o vizită oficială la Chişinău.

KLAUS IOHANNIS, președintele României

Anunţ un nou pachet de sprijin din partea României. Prin acest pachet România are în vedere: încheierea cât mai rapidă a celui de-al şaselea protocol adiţional privind grantul de 100 milioane de euro vizând prelungirea valabilităţii acordului. Susţinerea procesului de vaccinare anti-Covid prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin şi trimiterea unei echipe de experţi români care să ajute la pregătirea strategiei de vaccinare.

Totodată, liderul de la Cotroceni a afirmat că România va continua să ajute Republica Moldova în lupta cu pandemia.

În cadrul vizitei, cei doi președinți ai României și Republicii Moldova, Klaus Iohannis și Maia Sandu, au adoptat o Declarație comună prin care se urmărește consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relația specială dintre București și Chișinău la aniversarea, în 2020, a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a implementa reformele democratice necesare în acest sens.

De astăzi, Republica Moldova și România reintră într-o interacțiune firească, frățească și de suflet.

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova

„De astăzi, Republica Moldova și România reintră într-o interacțiune firească, frățească și de suflet. De astăzi, pentru Republica Moldova începe o etapă a ieșirii din izolare internațională și de conexiune la spațiul european. Presiunile abuzive trebuie să înceteze. Vă mulțumesc din numele cetățenilor R. Moldova pentru sprijinul oferit. Am discutat astăzi despre cooperare și asistență. Ne bucurăm pentru deschiderea României de a ne oferi vaccinuri. Contăm pe sprijinul României. Republica Moldova și România au o limbă comună, o cultură comună. Aș vrea să consolidăm această relație printr-o construcție a unui pod care va conecta cetățenii. Aceste deziderate se conțin și în declarația adoptată astăzi.”

La finalul vizitei, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a oferit un cadou inedit liderului de la Cotroceni, Klaus Iohannis. Este vorba despre moneda comemorativă dedicată medicilor pusă în circulaţie de Banca Naţională a Moldovei (BNM).

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova

Vin cu acest dar simbolic în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul medicilor. Şi în Republica Moldova, şi în România, medicii sunt eroii vremurilor noastre. Şi aceasta este o monedă emisă de BNM ce celebrează sacrificiul şi dedicaţia medicilor în această perioadă foarte dificilă. Vă mulţumesc în numele meu şi al cetăţenilor Republicii Moldova pentru ajutoare foarte generoase şi pentru deschiderea faţă de R. Moldova.

Precizăm că, moneda comemorativă „Medicul meu-eroul meu” este confecţionată din argint, fiind ambalată în capsulă de metacrilat transparent. Aceasta este însoţită de un certificat de autenticitate redactat în limbile română şi engleză.

Considerați necesară o platformă de promovare editorială pozitivă precum România Mea?

83

voturi

Vizita lui Klaus Iohannis la Chişinău, prima după cinci ani, este şi prima vizită la nivel înalt primită, la Chişinău, de Maia Sandu, după preluarea mandatului de preşedinte, în urma votului exprimat de către cetăţenii Republicii Moldova în favoarea sa la alegerile prezidenţiale din data de 15 noiembrie.

Guțu Vitalie

Jurnalist Senior

Guțu Vitalie
Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970