770

35

Tradiții

Reanimează imaginea satelor de altădată

Luni, 26 Octombrie 2020

Obiectiv:

Restaurare
& Tradiții

Locație:

Molovata
Noua

Turism:

Degustare
Vin

O casa veche de peste o jumatate de veac din Molovata Noua, stânga Nistrului, transformata în Muzeul Taranului. Salveaza bijuterii arhitecturale de la pierzanie. Vorbim despre Ion Stefanita, directorul Agentiei pentru Inspectarea si Restaurarea Monumentelor din Republica Moldova. Când pandemia de coronavirus a pus stapânire pe lume, Ion Stefanita s-a gândit ca e momentul oportun sa se apuce de restuarat casele vechi din Moldova. Zis si facut. A cumparat o casa veche de la mijlocul secolul XX, în satul Molovata Noua, raionul Dubasari, din stânga Nistrului, pe care vrea sa o transforme într-un adevarat muzeu.

Așa și s-a născut ideea proiectului „Renașterea Satelor Moldovei” - care prevede reabilitarea și redarea unei noi vieți complexului de case rurale amplasate în stânga Nistrului, imobile vechi țărănești – autentice, construite în perioada postbelică, cu încărcătură istorică și arhitecturală ce necesită a fi salvate din statutul de abandon și situație de ruină.

După lungi zile de muncă, unde s-au implicat atât oamenii din sat, cât și prietenii lui Ion Ștefăniță, amenajările interioare în Casă Țăranului au ajuns la final. Imaginile din interior sunt fascinante.

Muzeul Țăranului este în continuă dezvoltare. Acum sunt la etapa de restaurare a beciului. În pivniță se curăță piatra de calcar de ciupercă și mucegai. Urmează încă multe lucrări la exterior, învelișul acoperișului, anexa casei, amenajări curte. Am finalizat prelucrarea tâmplăriei în spațiul de degustație.

Și ce gospodărie adevărată fără grădini bine amenajate și îngrijite. Astfel, a început plantările prin grădina țăranului, cu multe exponate cu gust. Găsim aici mure, coacăză.

ION ȘTEFĂNIȚĂ, directorul Agenţiei pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor din Republica Moldova

Ruta turistică a fost gândită, elaborată. Traseul intersectează spații cu panorame extraordinare. Voi începe excursia la un Belvedere de 180° la Stînca. 

Această rută turistică va continua și pe calea subterană prin mina abandonată din satul Molovata Nouă, care va duce spre punctul final la Muzeul Țăranului cu gospodăria și grădinile sale.

ION ȘTEFĂNIȚĂ, directorul Agenţiei pentru Inspectarea şi Restaurarea Monumentelor din Republica Moldova

Considerați necesară o platformă de promovare editorială pozitivă precum România Mea?

83

voturi

Astfel, proiectul “Renașterea Satelor Moldovei” își dorește să fie realizat după modelul: conservarea-restaurarea arhitecturii tradiționale rurale, valorificarea acestui patrimoniu in situ, includerea în circuitul turistic. Totul, deocamdată, Ion Ștefăniță face din resurse financiare proprii și cu entuziasm. Spune că va încerca să caute proiecte de finanțare, dar nu insist prea mult nici pe platformele de crowdfunding, considerând că donațiile sunt acum mai binevenite pentru domeniul sănătății. 

Pe viitor, speră să adune mai mulți bani și să cumpere și alte case vechi din sat pentru a fi salvgardate și repuse într-un circuit de dezvoltare și promovare.

Guțu Vitalie

Jurnalist Senior

Guțu Vitalie
Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970