685

2

Cultură

Miracolul patrimoniului basarabean

Vineri, 16 Octombrie 2020

Muzeul

Național
de Istorie

Expoziție

240 piese
restaurate

Locație:

Chișinău
Moldova

Miracolul patrimoniului basarabean. O expoziție de excepție la Muzeul Național de Istorie de la Chișinău Tezaurul basarabean în toată splendoarea sa, expus la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Instituția muzeală deţine o colecţie impresionantă de piese etnografice şi vestimentare cu o valoare istorică şi artistică deosebită.

Grija și dăruirea față de moștenirea patrimoniului imaterial cultural o are mai bine de un sfert de veac, Ecaterina Bondarenco, șefa secției de Restaurare din cadrul Muzeului Național de Istorie a Moldovei. Pe parcursul a 25 de ani de activitate în calitate de restaurator, Ecaterina Bondarenco a știut să pună în valoare fiecare element al scoarțelor basarabene care datează de mai bine de o sută de ani sau să scoată în evidență importanța identității costumului național românesc, adevărate cărți de vizită pentru neamul dintre Prut și Nistru.

Tocmai de aceea, Muzeul Național de Istorie de la Chișinău a decis să pună la dispoziția vizitatorilor diverse categorii de piese: covoare şi păretare, prosoape, broderii, cămăşi tradiţionale, catrinţe, marame, piese vestimentare, draperii, textile arheologice ş.a. Totodată, graţie unor imagini fotografice, cei care vor intra pe ușa Muzeului vor avea posibilitatea să cunoască calea parcursă de exponat de la depozitul de păstrare, prin atelierul de restaurare, până în sala de expoziţie.

Expoziţia „Miracolul restaurării. Valori de patrimoniu cultural textil” reuneşte doar câteva din cele peste 240 de piese restaurate de Ecaterina Bondarenco. 

Vernisajul are drept scop valorificarea şi promovarea patrimoniului muzeal, sensibilizarea opiniei publice referitor la necesitatea protejării şi promovării valorilor naţionale şi universale, a patrimoniului cultural-istoric al identității noastre ca neam românesc.

Guțu Vitalie

Jurnalist Senior

Guțu Vitalie
Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970