672

1

Actual

Municipiile Iași și Cahul, înfrățite

Luni, 29 Martie 2021

înfrățire

între
orașe

Municipiul

Iași
România

Municipiul

Cahul
R. Moldova

Eveniment istoric între cele două maluri ale Prutului. Municipiile Iași și Cahul au semnat un acord de înfrățire. Acțiunea s-a desfășurat într-o zi simbolică pentru cele două state românești, chiar de Ziua Unirii Basarabiei cu România – 27 martie. Manifestarea a avut loc la primăria municipiului Iași.

Potrivit primarului de Iași Mihai Chirica, acordul de înfrățire între municipiile Iași și Cahul a fost aprobat de consiliile locale ale celor două orașe încă din 30 aprilie anul trecut, însă din cauza pandemiei de coronavirus procedura de semnare a actului propriu-zis a fost amânată cu aproape un an de zile. 

Ne bucură foarte mult și suntem mândri că, după capitala Chișinău, Cahul este al doilea oraș din Republica Moldova înfrățit cu Iașul. (…) Dincolo de afinitățile, care vor sta la baza dezvoltării și derulării unor proiecte în domeniile cultural, economic, educațional, important este să transmitem un mesaj limpede privind dorința comună de unificare între România și Republica Moldova. Desigur, acest lucru se va produce atunci când condițiile istorice și politice vor fi favorabile”, a mai declarat primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, în cadrul evenimentului solemn.

La rândul său, Nicolae Dandiș, primarul municipiului Cahul, Republica Moldova, a mai punctat că acordul de înfrățire va deschide noi oportunități, iar prin „semnarea acestui act legalizăm frățietatea între comunitățile noastre”. Înfrățirea celor două orașe a fost aprobată de Ministerul Român al Afacerilor Externe și de către Consiliul Local Iași, prin Hotărârea nr. 137 / 27 aprilie 2020.

Precizăm că, municipiul Iași are un acord de înfrățire cu municipiul Chișinău. Documentul a fost semnat în anul 2008, de primarii de atunci Gheorghe Nichita și Dorin Chirtoacă. Evenimentul a coincis cu Ziua Unirii Principatelor Române.

Considerați necesară o platformă de promovare editorială pozitivă precum România Mea?

83

voturi

Potrivit protocolului de înfrăţire, administraţiile oraşelor de pe ambele maluri ale Prutului îşi vor intensifica activităţile de colaborare în toate domeniile, inclusiv economice, culturale şi vor realizare proiecte transfrontaliere.

Guțu Vitalie

Jurnalist Senior

Guțu Vitalie
Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970