466

1

Chișinău

Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”

Joi, 29 Octombrie 2020

Teatrul N.

Mihai
Eminescu

Chișinău

Medalia
Aniversară

Centenarul

Marii
Uniri

Teatrul Național „Mihai Eminescu” de la Chișinău a fost distins cu Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri”. Titlul onorific a fost conferit de președintele României, Klaus-Werner Iohannis. Această distincție onorează și pune în valoare activitatea mai multor generații de artiști, care timp de o sută de ani de existență a acestei instituții, au jucat, au strălucit, au suferit și au ars pe scenă în numele limbii și culturii române.

Excelența Sa, Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău:

Teatrul Național “Mihai Eminecu” este o instituție de cultură larg recunoscută intern și internațional. Este o instituție, care ne-a produs de-a lungul timpului și bucurie și extaz. Ne-a adus lacrimi și ne-a adus și fericire. Este o instituție cu care România a avut de-a lungul timpului o colaborare excepțională. Ne amintim de Festivalul Teatrelor Românești, ne aintim cu plăcere de emoția artistică pe care o produceți, de faptul că ne-ați transpus prin vremi și vremuri și ați adus pe scenă dramele trecutului, cum ar fi DOSARELE SIBERIEI, bucuria pieselor lui I.L. Caragiale, dar și profunzimea unor piese precum STEAUA FĂRĂ NUME. Ați reușit să fiți exemple de creativitate. În an centenar ați fost alături de noi, ca de altfel în toți acești ani.

Distincția primită reprezintă meritul dăruirii din partea actorilor a tot ceea ce înseamnă talent, abnegație și multă trudă pe tărâmul culturii românești în Republica Moldova.

Teatrul Național “Mihai Eminecu” este o instituție de cultură larg recunoscută intern și internațional.

Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu”:

Distincții care onorează și, totodată, pune în valoare activitatea mai multor generații de actori. Generații de actori, care timp de 100 de ani au jucat, au suferit și au ars pe scena teatrului în numele culturii și al limbii române. În numele colectivului Teatrului Național „Mihai Eminescu”, cu care în ultima perioadă am reușit să realizăm mai multe proiecte culturale, aduc mulțumiri și recunoștință statului român. 

Teatrul Național „Mihai Eminescu din Chișinău își începe istoria pe 10 octombrie 1920, atunci când primul teatru stabil de expresie română în Basarabia a fost înființat din inițiativa unui grup de fruntași ai vieții publice locale de epocă în frunte cu Sergiu T. Niță, ministru al Basarabiei în guvernul României, Ștefan Ciobanu, membru al academiei Române, scriitorii: Nicolae N. Beldiceanu, Nicolae Beldiman, Leon Donici și regizorul Gheorghe Mitu Dumitriu.

În numele colectivului Teatrului Național „Mihai Eminescu”, cu care în ultima perioadă am reușit să realizăm mai multe proiecte culturale, aduc mulțumiri și recunoștință statului român.

Considerați necesară o platformă de promovare editorială pozitivă precum România Mea?

83

voturi

Denumirea legată de numele lui Mihai Eminescu îi este oferită din anul 1988, iar din iulie 1994, în urma unui concurs de creație, este oficializat ca Teatru Național.

În anul 1994 teatrul devine Național „M. Eminescu, titlul care onorează, dar și obligă. O nouă perioadă a debutat cînd trupa teatrului a fost revigorată cu forțe actoricești tinere, foști absolvenți ale prestigioaselor școli de teatru din Moscova, Tbilisi, Iași, Chișinău.

***

De aceeași medalie aniversară „Centenarul Marii Uniri” s-au învrednicit și Complexul etno-cultural „VATRA” și Muzeul Militar din cadrul Centrului de Cultură și Istorie Militară din Republica Moldova.

Guțu Vitalie

Jurnalist Senior

Guțu Vitalie
Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970