789

1

Cultură

Gheorghe Donos - simte, trăiește și cântă românește

Marti, 26 Ianuarie 2021

Zestrea

Culturală
Românească

Unitatea

Patrimoniului
Folcloric

Iedera

Studioul
Folcloric

Tot ce avem și ne identifică ca popor este patrimoniul folcloric, lăsat din generații în generații. Este o datorie sfântă să păstrăm aceste arhive valoroase ale trecutului, pentru a nu ne pierde identitatea noastră. Astăzi vom descoperi o figură semnificativă care pune umărul la menținerea nucleului de datini, tradiții în spațiului românesc - Gheorghe Donos, persoana care simte, trăiește și cântă românește.

ROMÂNIA MEA: Într-un secol al altor valori, cum putem păstra zestrea culturală românească? 

Gheorghe Donos: În acest secol al valorilor artificiale și nevaloroase sufletului și minții omenești, zestrea culturală românească o păstrăm prin prisma festivalurilor, concursurilor, iarmaroacelor, seminarilor toate din domeniul cultural, o altă posibilitate ar fi păstrarea acestor valori în arhivele media și online.

ROMÂNIA MEA: Folclorul, datinile, tradițiile sunt acele elemente care ne definesc ca popor, cum putem cultiva generațiilor care vin, dragostea și responsabilitatea față de acestea?

Gheorghe Donos: Toate aceste elemente pot fi cultivate cu ajutorul nostru, anume acei promotori de folclor, tradiții și datini, precum sunt folcloriștii- persoanele care pleacă prin expediții de-a lungul țării, prin sate, ce bat din poartă în poartă și cultivă adevăratele elemente și perle ale tradiților noastre străbune, nu kitsch-uri inventate sau schimonosite peste noapte cum o fac semi- specialiștii.

Metodele ar fi crearea centrelor sau studiourilor care ar valorifica toate laturile tradiționale românești, începând de la cimilitură, dans, până la arta meșteșugărească.

ROMÂNIA MEA: Ce am putea prezenta comunității europene, ca să fim vocali în dialogul intercultural? Patrimoniul cultural ar fi de ajuns? 

Gheorghe Donos: Dacă să ne gândim ce ne definește ca națiune în tot spațiul european cred că ar fi bine de început cu patrimoniul cultural, el reprezintă originea noastră, patrimoniul oricărei țări este cartea de vizită a acesteia. În el găsim răspunsurile și punctele atractive de a cunoaște și a explora țara cu o zestre mare de elemente socio-culturale ce au format-o.

Noi avem ce să aratăm comunitații europene, începând din zona noastră frumoasă de la Nistru la Prut, de la Giurgiulești la Naslavcea și apoi, întreaga țară românească!

ROMÂNIA MEA: Pentru Gheorghe Donos ce însemnă cântecul popular? 

Gheorghe Donos: Da o întrebare destul de profundă, ca și pentru alți interpreți, cred că ar însemna chiar începutul cunoașterii neamului unde m-am născut,  deoarece în cântecul nostru popular eu văd istoria, dorul, dragostea, frumusețea, durerea, bucuria, slăvirea neamului meu din care provin, este o paletă de emoții cu un timbru luminos al sufletului meu.

ROMÂNIA MEA: De unde se trage dragostea pentru doinitul cuvintelor, mai țineți minte când prima oară ați cântat? 

Gheorghe Donos: Dragostea de cânt se trage de la neamul mamei mele, atât frații, cât și buneii de pe linia mamei au cântat și au doinit …așa precum se doinește în lacrimile Prutului, deoarece de acolo vine și mama, dintr-un sat cu oameni talentați și gospodari, satul Gotești, raionul Cantemir.

ROMÂNIA MEA: Sunteți conducător artistic al studioului folcloric ,,Iedera” de la Centrul Republican pentru Copii și Tineret ,,Artico”, care este obiectivul DVS major ?

Gheorghe Donos: Obiectivul studioului folcloric ,,Iedera” a fost și este unul de a da aripi și a scălda copiii în cântecele noastre folclorice. De a cultiva dragostea pentru artele interpretative și pentru izvoarele trecutului. 

ROMÂNIA MEA: Când maestrul Gheorghe Donos intră în sala de repetiție, care sunt primele cuvinte?

 Gheorghe Donos: Nemijlocit, intru în sală și le zic tuturor: Bună ziua și Doamne ajută!

ROMÂNIA MEA: Graiul românesc lăsat moștenire de străbunii noștri și cântat de ansamblul folcloric ,,Iedera” contribuie esențial la valorificarea noastră ca neam. Cum putem păstra această nestemată, ca să nu dispară niciodată din diapazonul dintre Prut și Nistru?

Gheorghe Donos: O putem păstra prin voința noastră, prin atitudine și prin promovarea în masă, prin toate căile posibile atât media, cât și literare. Noi suntem un popor unic, un popor crescut și îmbălzamat în folclor autentic și de calitate.

ROMÂNIA MEA: Puteți să ne prezentați 3 argumente de ce arhiva trecutului: portul, cultura gastronomică, dansul, cântul popular sunt vitale pentru un popor?

Gheorghe Donos: 1. Desigur, primul ar fi că, toate aceste elemente enumerate mai sus ne definesc ca națiune. 2. Sunt pilonii de bază ai unei societăți formate pe parcursul a mai multor secole. 3. Pentru ca să nu ne pierdem în timp și spațiu ca neam.

ROMÂNIA MEA: Cum ar trebui să promovăm tezaurul românesc în spațiul basarabean, pentru ca generațiile viitoare să nu-și uite rădăcinile?

Gheorghe Donos: Cred că prin promovarea folclorului în creșe, grădinițe, crearea și susținerea cercurilor folclorice în toate instituțiile de învățământ general și secundar, totodată și organizarea diferitor evenimente culturale și sociale pe aceasta tematică.

ROMÂNIA MEA: Sunteți implicat în numeroase proiecte cultural-artistice, astăzi la ce lucrați și care sunt ambițiile pentru anul 2021?

Gheorghe Donos: În această perioadă avem un proiect ce are ca scop înregistrarea pieselor studiate pe parcursul anului 2020, cu părere de rău, anul 2020 a stopat anumite proiecte pe care ne doream să le implementăm, dar cu ajutorul Domnului sperăm să le realizam în 2021.

Tugarev Laura

Jurnalist Senior

Tugarev Laura
Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970