370

18

Proiecte

Dezvoltarea proiectelor pentru societatea civilă

Sambata, 24 Octombrie 2020

Instruire:

Fonduri
Europene

Participanți:

23 de
reprezentanți

Locație:

Gura Bâcului
Moldova

Membrii societății civile din Moldova, ghidați de experții români în dezvoltarea proiectelor de menire socială și culturală Dezvoltarea și progresul instituțiilor de menire socială, culturală și economice sau de învățământ din regiunea stângă a Nistrului, în ultimii ani se datorează susținerii financiare și logistice din partea Guvernului României, dar și de la partenerii Uniunii Europene. Astfel, cum pot obține finanțare și-n continuare pentru realizarea diverselor proiecte sociale au învățat 23 de participanți din orașele Tiraspol, Tighina și satele Bâcioc, Tocmagiu, Crasnogorca și Speia din raionul Grigoriopol, reprezentând administrațiile locale, instituții de învățământ, ONG-uri și grupuri de inițiativă civică, în cadrul unul seminar desfășurat în satul Gura Bâcului.

Participanții au fost ghidați de experți din România, iar primele schițe de proiecte deja au prins contur.

EMANUEL BALAN, expertul asociației „ProDemocrația”, Piatra Neamț, România:

Un bun prilej de a învăța, dar și de a afla lucruri noi de la cei care au participat la curs de formare. Sperăm că pe viitor, cele prezentate aici și cele discutate să se materializeze cu proiecte fie cu finanțare europeană, fie cu finanțare din partea României.

Astfel, la partea practică cei prezenți la training au fost împărțiți în grupuri, iar fiecare grup a identificat o problemă a comunității în baza căreia a schițat și a pregătit un draft de proiect cu scop, obiective, analiza riscurilor, buget și rezultate. 

GHENADIE RACU, satul Tocamgiu, raionul Grigoriopol:

Seminarul a fost foarte interesant. Ne-a deschis ochii la diverse momente, pe care până acum nu atrăgeam atenția. Sperăm că vom aplica la proiecte și ideile noastre reale să devină implentate. Vom activa spre bunăstarea oamenilor.

Unul dintre participanții la seminar a fost și directorul liceului cu predare în limba română “Lucian Blaga” de la Tiraspol, din stânga Nistrului. Ion Iovcev își dorește mai multe proiecte europene pentru a dezvolta instituție pe care o conduce.

ION IOVCEV, directorul liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, stânga Nistrului

Importanța acestui semniar este semnificativă. Mai cu seamă, că ne-am adunat aici mai mulți din stânga Nistrului cu cei din dreapta Nistrului. Și orice comunicare e un pas înainte. Este o apropiere dintre maluri, chiar dacă mai sunt multe probleme de rezolvat. Dar faptul că vom putea și noi să îmbunătățim condițiile în care activăm, ne face să fim optimiști. Eu cred că cele două maluri, mai devreme sau mai târziu, trebuie să se reunească, pentru că pe noi nimic nu ne poate despărți. Avem aceeași istorie, avem aceeași soartă, trăim în aceleași condiții. Viitorul nostru este spre Europa. Pentru că vedeți, orice proiect vine din partea UE sau România. Ne dorim să avem grupuri sanitare moderne, infrastructură ca la carte. 

Considerați necesară o platformă de promovare editorială pozitivă precum România Mea?

83

voturi

Atelierul de lucru de la Gura Bâcului a fost organizat în cadrul proiectului Școala succesului european în Republica Moldova și regiunea transnistreană: abilitare și promovare pentru comunități prospere.

Guțu Vitalie

Jurnalist Senior

Guțu Vitalie
Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970