738

5

Actual

Dezvoltarea mediului de afaceri pe axa România - R. Moldova

Marti, 26 Ianuarie 2021

Integrare

Economică
Europeană

4%

Creștere
Economică

Covid-19

Efectele
Crizei

Integrare Economică Europeană – subiect de discuție între partenerii mediului de business din Republica Moldova și România. Programul de cooperare economică transfrontalieră Integrare Economică Europeană a fost lansat de Oameni și Companii în iunie 2020, cu sprijinul partenerilor AdInterim Consultum și Camera de Comerț și Industrie Iași, această acțiune poate fi percepută ca un liant care a unit cele două medii de afaceri într-un ecosistem viabil pentru dezvoltare și cooperare eficientă, dar și pentru identificarea și punerea în aplicare a soluțiilor de depășire a crizei generate de către Covid-19.

Programul a avut drept scop coagularea și menținerea unei comunități relevante, sănătoase care să susțină și să promoveze schimbul de bune practici, iar discuțiile și dezbaterile între partenerii mediului de business care operează în interiorul şi în afara graniței să contribuie la progres și buna funcționare.

 Acest dialog economic între România și Republica Moldova este vital pentru identificarea soluţiilor de accelerare a integrării economice, mai ales în noul context provocat de COVID-19.

Paul Butnariu, Președinte Camera de Comerț și Industrie Iași a ținut să afirme că “Ritmul de creștere economică a celor două țări, Moldova și România în ultima decadă a fost în jurul cifrei de 4%. Ambele state se bazează în această creștere economică pe creșterea consumului, într-un mod nesustenabil și ambele state au un deficit comercial îngrijorător. România a avut anul trecut peste 17,5 miliarde de euro deficit comercial. Pentru Republica Moldova, acest dezechilibru este cumva accentuat și de faptul că nu a avut loc o creștere a exporturilor pe măsura creșterii importurilor”.

La dezbateri au participat reprezentanți ai instituțiilor publice de reglementare și control din ambele state (România și Republica Moldova), reprezentanți ai mediului de afaceri și asociațiilor profesionale, pentru o discuție constructivă pe tema repornirii economiilor dintre cele două state și identificării soluțiilor potrivite.

Considerați necesară o platformă de promovare editorială pozitivă precum România Mea?

83

voturi

“Am găsit acest proiect drept unul extrem de util, deoarece, ne-a oferit prilejuri multiple pentru desfășurarea unui schimb de opinii, atât între diverși actori publici și privați din Republica Moldova, cât și cu cei din România. Am obținut o înțelegere mai bună despre cum guvernele ambelor țări asistă mediul privat la depășirea crizei economice generate de COVID-19, precum și discutarea dar și identificarea unor soluții de depășire a constrângerilor de business pe ambele maluri ale Prutului”, a menționat Adrian Gheorghiță, Director Adjunct, Camera de Comerț Americană din Moldova”.

Dezbaterile programului au avut loc în cadrul unui grup de lucru complex, internațional, la care au participat actanți importanți precum: europarlamentari, parlamentari, reprezentanți ai guvernelor, asociații profesionale și reprezentanți ai celor mai importante organizații de business din regiune.

Până astăzi au fost desfășurate 4 ediții de dezbateri: “Presiunea asupra activității economice în era post Covid -19. Rolul bunelor practici de reglementare și control pentru ieșirea din criză”; “Păstrarea sustenabilității mediului de afaceri în contextul pandemiei Covid -19”;  “Exercițiului Bugetar în era Covid – 19” și  “Efectele Crizei Covid-19 asupra politicilor fiscale și alte politici publice”.

Tugarev Laura

Jurnalist Senior

Tugarev Laura
Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970