497

1

Cultură

Cel care a unit cele două maluri ale Prutului

Marti, 20 Octombrie 2020

Poet

Grigore
Vieru

Ordinul

Republicii
Moldova

Pererîta

Republica
Moldova

La distanță de aproximativ 250 km de la Chișinău, la hotar cu România, în partea de nord-vest a Republicii Moldova, este situată Pererîta, satul de unde își trăgea sevele poetul Grigore Vieru, figură emblematică și plurivalentă, o valoare incontestabilă pentru poporul român.

Grigore Vieru a fost și rămâne a fi unul dintre cei mai valoroși exponenți ai literaturii, devenind un adevărat promotor al valorilor culturale și al unității românești. Poetul este cel care a scris despre neam, natură și mamă, într-un mod atât de firesc, încât acestea reprezintă și astăzi metafora spiritualității vierene. El este cel care a cântat atât de frumos în versurile poeziilor sale, ființa care i-a dat viață, icoana sufletului – „Mama ne mângâie,/ Soarele luceşte,/ Soarele e unul,/ Mama una este”.

Mama ne mângâie, Soarele luceşte, Soarele e unul, Mama una este.

În anul 2015, în satul de baștină a fost inaugurată Casa-muzeu „Grigore Vieru”. Ajunși la fața locului, puteți vedea casa unde a copilărit marele poet, care scria „Casa părintească nu se vinde,/ Nu se vinde tot ce este sfânt./ Din atâtea lucruri dragi şi sfinte/ Ochii mamei încă ne privesc”.  Fiind restaurată, tot acolo puteți găsi și o expoziție a creației ce conține volume cu poezii editate pe parcursul anilor, manuscrise, fotografii, volume de traduceri, etc.

Odăițele casei păstrează pecetea timpurilor prin care a trecut Grigore Vieru, cel care urma să devină un simbol. Casa râmâne pentru poet, locul de unde gândurile se vor „coace” în sutele de poezii: „Şi vei tace lung cu mine/ Cu văz tulbur şi durut,/ Casa văduvă şi tristă/ De pe margine de Prut”.

Considerați necesară o platformă de promovare editorială pozitivă precum România Mea?

83

voturi

Ograda păstrează stilistica arhitecturală specifică anilor 1930-1940. Casa-muzeu „Grigore Vieru” nu este doar un punct turistic atractiv, ci este locul cu o încărcătură energetică, locul de unde urma să pornească unul dintre cei mai mari poeți români ai contemporanietății.

Tugarev Laura

Jurnalist Senior

Tugarev Laura
Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970