497
1
Marti, 20 Octombrie 2020
La distanță de aproximativ 250 km de la Chișinău, la hotar cu România, în partea de nord-vest a Republicii Moldova, este situată Pererîta, satul de unde își trăgea sevele poetul Grigore Vieru, figură emblematică și plurivalentă, o valoare incontestabilă pentru poporul român.
Grigore Vieru a fost și rămâne a fi unul dintre cei mai valoroși exponenți ai literaturii, devenind un adevărat promotor al valorilor culturale și al unității românești. Poetul este cel care a scris despre neam, natură și mamă, într-un mod atât de firesc, încât acestea reprezintă și astăzi metafora spiritualității vierene. El este cel care a cântat atât de frumos în versurile poeziilor sale, ființa care i-a dat viață, icoana sufletului – „Mama ne mângâie,/ Soarele luceşte,/ Soarele e unul,/ Mama una este”.
Mama ne mângâie, Soarele luceşte, Soarele e unul, Mama una este.
În anul 2015, în satul de baștină a fost inaugurată Casa-muzeu „Grigore Vieru”. Ajunși la fața locului, puteți vedea casa unde a copilărit marele poet, care scria „Casa părintească nu se vinde,/ Nu se vinde tot ce este sfânt./ Din atâtea lucruri dragi şi sfinte/ Ochii mamei încă ne privesc”. Fiind restaurată, tot acolo puteți găsi și o expoziție a creației ce conține volume cu poezii editate pe parcursul anilor, manuscrise, fotografii, volume de traduceri, etc.
Odăițele casei păstrează pecetea timpurilor prin care a trecut Grigore Vieru, cel care urma să devină un simbol. Casa râmâne pentru poet, locul de unde gândurile se vor „coace” în sutele de poezii: „Şi vei tace lung cu mine/ Cu văz tulbur şi durut,/ Casa văduvă şi tristă/ De pe margine de Prut”.
83
voturi
Ograda păstrează stilistica arhitecturală specifică anilor 1930-1940. Casa-muzeu „Grigore Vieru” nu este doar un punct turistic atractiv, ci este locul cu o încărcătură energetică, locul de unde urma să pornească unul dintre cei mai mari poeți români ai contemporanietății.