1383

2

Actual

Ce înseamnă a simți românește?

Luni, 8 Februarie 2021

Medic

Ion Purice,
MD

Un Spirit

Un Cuget,
O credință

UNIREA

Nu este
departe

Ion Purice este medic, vicedirector la IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.4 din Chișinău. Într-un interviu pentru România Mea, ne transmite ce înseamnă a simți românește astăzi.

ROMÂNIA MEA: Ce înseamnă pentru Ion Purice a simți românește? 

Ion Purice: Este un spirit, un cuget și o credință internă pentru care s-au jertfit înaintașii noștri! Eu asta simt, asta cred și în asta aș vrea să îmbătrânesc. 

ROMÂNIA MEA: Când și cum a apărut această trăire profundă pentru rădăcini, pentru neam și pentru România?

Ion Purice: Eu m-am născut pe mal de Prut, lângă sârma pusă pe granița dintre frați, dragostea față de tot ce-i românesc am moștenit-o de la părinții mei, care după Podul de Flori, au cununat două familii de români, din zona Botoșaniului. 

Mama, care de mic copil mă lua cu ea în România, era printre primele femei din sat și raion care a început comerțul cu amănuntul în piețele din Botoșani (satele Stânca, Ștefănești, Românești, Trușeni ș.a.). Tare-mi plăcea cum vorbeau și cum articulau cuvintele românești.  

Apoi, ajungând la facultate, în 2006, fredonam prin fața căminului studențesc cântecele patriotice ale marelui rapsod Nicolae Sulac. Odată am fost luați de poliție, cică „prea vă veseliți voi”, era pe timpul lui Voronin. Iar după evenimentele din aprilie 2009, am depășit orice frică. 

ROMÂNIA MEA: Ce conotație are românismul în Republica Moldova?

Ion Purice: Românismul, acesta ar fi singurul sentiment care nu ni l-au furat cu totul rușii, prin politica promovată de ei. Acest sentiment există și va trăi, atât timp cât mai sunt patrioți la noi. 

ROMÂNIA MEA: Ești vizibil/activ pe rețelele sociale, ce dorești să audă și să vadă oamenii în primul rând? 

Ion Purice: Nu doar acolo, prin faptele și acțiunile mele sincere, cu gând curat: evenimente cultural-politice ce țin de promovarea sănătății, marșuri, proteste și manifestații împotriva hoardelor străine..., eu promovez adevărul istoric și Unitatea neamului românesc!

Noi trebuie să facem o schimbare în toate dimensiunile: sănătate, gândire, atitudine, comportament, ideologii, valori, dar cea mai acută este cultura individuală...

ROMÂNIA MEA: Promovezi valorile neamului, marii poeți, oameni de cultură, istorici, domnitori - cei care și-au consolidat eforturile în Unirea acestor 2 maluri ale Prutului. Astăzi se mai crede în Unire? Cât de aproape sau departe este Unirea?  

Ion Purice: UNIREA nu este departe. Simt că de la tineri va veni, îndrumați de părinții noștri..., dar pentru asta trebuie să muncim zi de zi, nu doar în ajun de campanii electorale, cum o fac astăzi unii politicieni ajunși parlamentari și funcționari, care ieri „tăceau prin corturi”.

ROMÂNIA MEA: Care ar fi cei mai mari promotori ai Unirii din perioada contemporană? 

Ion Purice: Mulți au fost, istoricii, probabil, cunosc mai bine, dar pentru mine rămân a fi: Ion I.C. Brătianu, Ion Inculeț, Constantin Stere, bucovineanul Ion Nistor, Nicolae Iorga, cât și aceste personalități ale românismul din Basarabia: Grigore Vieru, Ion și Doina Aldea-Teodorovici, Familia Ghimpu prin frații Gheorghe, Simion și Mihai, Nicolae Sulac, Maria Sarabaș și mulți alți distinși patrioți. 

Considerați necesară o platformă de promovare editorială pozitivă precum România Mea?

83

voturi

ROMÂNIA MEA: Astăzi, Ion Purice este medic, vicedirector la IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.4 din Chișinău, pentru tine medicina tot în limba română vorbește?

Ion Purice: Cu siguranță, tot în limba română! 

Acest lucru îl pot confirma colegii și prietenii mei. Chiar dacă avem mulți pacienți și rude ale acestora, vorbitori de limbă rusă, eu încerc să le explic, să-i direcționez în rusa mea extrem de stâlcită, uneori apelez și la engleză, franceză... Dar nu mă rușinez deloc!  

ROMÂNIA MEA: Dacă ar fi să transmiți urmașilor un gând despre vremurile de acum, cum ar suna acesta?

Ion Purice: Mulți politicieni, funcționari, „mercenari de curte” invitați pe la TV ne promit viață mai bună, salarii, pensii și alocații „fabuloase... 

Să nu se lase mințiți și prostiți, o viață avem și trebuie să gândim!

Moldova de aici, nu mai are viitor fără Moldova de dincolo de Prut și fără întreaga Românie, iar noi trebuie să luptăm pentru acest Ideal Sfânt – UNIREA, doar asta ne este salvarea și viitorul!

UNIREA trăiește, dar Ea trebuie făcută!

Acasă este acolo unde....... te-ai născut și copilărit, alături de cei dragi inimii.

Tugarev Laura

Jurnalist Senior

Tugarev Laura
Articole preluate

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970

01 Ianuarie 1970